Forbedring af afgrødernes udbytte og produktionsmæssige egenskaber (FAUPE)
Projektets formål er at udvikle en ny, markant hurtigere og mere effektiv praksis til forædling af afgrøder/sorter med bedre produktionsegenskaber, som styrker konkurrenceevnen i planteproduktionen.
Projektets aktiviteter omfatter udvikling af:
- Nye, hurtige og effektive screeningsmetoder, der kan identificere forædlingsmateriale med den bedste udnyttelse af tildelt kvælstof (Nitrogen Use Efficiency, NUE) og forbedret tørketolerance
- Nye softwareprotokoller, der kan opsamle og analysere screeningsdata i kombination med meget omfattende fænotypiske og genomiske datasæt for senere udvikling af genomiske markører til forædlingen.
Ad. 1. Det er projektets hypoteser, at forbedring af NUE og tørketolerance kan opnås ved at forøge afgrø-dernes roddybde og tilpasse vækstforløbet af rødder og skud til tilgængeligheden af kvælstof og vand. Derfor udvikles metoder til screening for rødder og skud hen over dyrkningssæsonen. I forbindelse med screeningerne skal en lang række parametre belyses, herunder sammenhængen mellem NUE, tørketolerance, udvikling af overjordiske skud, roddybde og -arkitektur, samt hvilke instrumenter og sensorer, der egner sig til målingerne. Endvidere skal det belyses, hvordan metoderne og tilhørende datainfrastruktur kan skaleres op til hurtig og effektiv test af flere hundrede forædlingslinjer af forskellige afgrødearter.
Ad. 2. De metoder og protokoller, der udvikles i projektet, samles på en national, fremtidssikret, fleksibel dataanalyseplatform, der er baseret på High Performance Computing (HPC). Det giver en hidtil uset mulighed for at implementere og udnytte de nyeste teknologier og bioinformatiske værktøjer, der kan opsamle og omsætte store datasæt på tværs af arter til anvendelig, biologisk viden om genomiske markører. Det vil i mange år frem kunne bidrage til en forbedring af danske sorters egenskaber.
Effekten vil være, at danske planteproducenter får adgang til sorter, tilpasset danske produktionsforhold, med forbedrede dyrkningsegenskaber, såsom højere og mere stabile udbytter. Resultatet bliver en mere konkurrencedygtig dansk planteproduktion.